Pardubickem se prohnalo tornádo

Publikováno: 21.06.2011 |

Dnes krátce po páté hodině se na Pardubicku vyskytlo tornádo. Z obce Vlčnov u Chrudimi ho zpozorovala paní Nikola Burkoňová, která vzdušný vír pohotově vyfotila. Přes Pardubicko v tu chvíli přecházela bouřka, když ze základen oblaků se začal k zemi spouštět vzdušný vír - tornádo. V Pardubicích v městské části Staré Čívice poničilo střechy rodinných domů, drobné dřevěné stavby a ploty. Strhlo také střechu dvou průmyslových hal. Zde byla situace nejvážnější. V areálu jsou výrazné materiální škody. Všichni z budovy naštěstí stihli utéct. K místu se sjely desítky hasičských vozů, jak nám situaci z místa popsal pan Petr Soukup. Po chvíli se tornádo rozplynulo, ale několikrát se ještě obnovilo (v dalších obcích na Pardubicku).

Bouřky se dnes tvoří hlavně díky vysokým hodnotám střihu větru v atmosféře. Zítra tyto podmínky budou pokračovat a navíc se k nim ještě přidá větší instabilita atmosféry a samotný frontální systém. Lze tak očekávat velmi silné bouřky a výjimečně by se mohla objevit i supercela (silné bouře, které jsou často spojovány s tornády).

Tornádo
Tornádo, foceno z obce Vlčnov u Chrudimi Autorka: Nikola Burkoňová

Tornádo
Tornádo, foceno z obce Vlčnov u Chrudimi Autorka: Nikola Burkoňová

Tornádo
Tornádo, foceno z obce Čepí v 17:08, směr Čivice Autor: Lukáš Hanuš

Tornádo
Tornádo, foceno z obce Čepí v cca. 17.15, směr Pardubice Autor: Lukáš Hanuš

Radar
Radarový snímek - na snímku je vidět bouřka na Pardubicku, při které se vyskytlo tornádo, 17:20 Poskytl: ČHMÚ

Počasí můžete sledovat na našem serveru In-počasí.



Náhodné fotografie

FotoFoto

FotoFoto

Tornáda a tromby v Česku

24.06.2021 - Hodonín - Břeclav
10.06.2018 - Příbram
16.05.2018 - Travčice
16.05.2018 - Litomyšl
11.05.2018 - Moravský Krumlov
10.05.2018 - Hadrava

O tornádech

Tornádo můžeme charakterizovat jako silně rotující vír (se zhruba vertikální osou) mající tvar nálevky, chobotu, který se spouští ze spodní základny konvektivních bouří (většinou tzv. supercel) a během své existence se alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný. Tornádo je často vázána na tzv. supercelu. Více

Copyright © 2011 Tornáda.cz info@tornada.cz Počasí, Radar, Wetter