Supercely v Česku v roce 2012

Publikováno: 27.08.2012 |

Letošní léto se pomalu blíží ke svému konci a silné bouřky se již budou vyskytovat jen zřídka. Mezi nejsilnější bouřky na světě patří tzv. supercely (často je doprovází velké kroupy nebo tornáda). Pro jejich vznik nestačí jen instabilita atmosféry, ale je nutný i výrazný střih větru. Výpis letošních supercel v Česku jsme pro Vás připravili v tomto článku.

Vysočina, 6.5.2012
Jedna z prvních a slabších supercel v letošním roce se vyskytla odpoledne 6. května na Vysočině. Na Havlíčkobrodsku a Žďársku museli hasiči čerpat vodu ze sklepů. Vydatné krupobití se vyskytlo ve Velkém Meziříčí. Na supercelu se můžete podívat na videu, které bylo pořízeno z Jindřichova u Velké Bíteše.



Plzeň a Praha, 20.6.2012
O srážkově vydatné supercele v Plzni naleznete informace v článku na In-počasí: Plzní se přehnala supercela. LP supercela se v tento den vyskytla i jihozápadně od Prahy (výrazné srážky nebo kroupy ovšem nepřinesla). Rozpoznatelná byla díky charakteristické oblačnosti.

Česká Lípa, 8.7.2012
Na začátku července Česko sužovalo velké množství bouřek. Na severu Čech se v okrese Česká Lípa dokonce vyskytla supercela. Na mnohých místech byly hlášeny kroupy. Průběh bouřky znázorňuje následující video (struktura supercely je patrná v druhé polovině videa).



Jih Čech, 4.8.2012
Nejsilnější letošní supercely se vytvořily na jihu Čech. V jeden den se objevily hned dvě a způsobily rozsáhlé škody. Ulice Českých Budějovic zasypaly přívaly krup. Informace naleznete v článku na In-počasí: Jihem Čech se prohnaly supercely.

Litoměřice, 21.8.2012
Po rekordně teplém pondělí na sever Čech v úterý večer dorazily silné bouřky. Jedna z nich v okolí Litoměřic byla supercelou. Vyprodukovala velké množství krup.

Supercela
Radarový snímek supercely nad Litoměřicemi 21.8. 21:00 - bílá barva znázorňuje rozsáhlé krupobití, které je pro tyto bouřky charakteristické. Zdroj: ČHMÚ

Žádná ze supercel letos naštěstí nepřinesla tornádo. Na našem území se letos vyskytlo zřejmě ještě více supercel, ale nejlépe zdokumentované jsou zde v článku uvedené. Pokud jste pozorovali supercelu, můžete ji nahlásit v na serveru In-počasí v sekci Počasí u vás.



Náhodné fotografie

FotoFoto

FotoFoto

Tornáda a tromby v Česku

24.06.2021 - Hodonín - Břeclav
10.06.2018 - Příbram
16.05.2018 - Travčice
16.05.2018 - Litomyšl
11.05.2018 - Moravský Krumlov
10.05.2018 - Hadrava

O tornádech

Tornádo můžeme charakterizovat jako silně rotující vír (se zhruba vertikální osou) mající tvar nálevky, chobotu, který se spouští ze spodní základny konvektivních bouří (většinou tzv. supercel) a během své existence se alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný. Tornádo je často vázána na tzv. supercelu. Více

Copyright © 2011 Tornáda.cz info@tornada.cz Počasí, Radar, Wetter