Vzdušný vír u Chomutova zřejmě dosáhl až k zemi

Publikováno: 08.05.2013 |

Příznivé podmínky pro tvorbu tromb, kterých se nad naším územím v posledních dnech několik vytvořilo, pokračovaly i v průběhu včerejšího dne (7.5.2013). Nejvýraznější vzdušný vír se vyskytl u města Chomutov. Z města pozorovaly krátce před 16. hodinou rotující oblak desítky lidí, avšak ke kontaktu se zemí zřejmě došlo v obci Spořice u Chomutova. Bouřka, při které se vír utvořil, přišla od jihu. U obce Březno byla nejdříve pozorována klasická tromba, která se v obci Spořice zřejmě spustila až k zemskému povrchu.

Vzdušný vír způsobil lehké škody
Lehké škody po bouřce nám popsal pan Robert Němeček. Vír odnesl zahradní stůl se židlemi a 50kg klouzačku vyzdvihl do výšky 1 metru a odhodil zhruba do vzdálenosti 4 metrů. V domě drnčela všechna okna. Oblastí přecházela jen slabá bouřka, na níž nebyly pozorovány plošně takto silné nárazy větru. Silný vítr tak mohl způsobit jedině vzdušný vír, který se nad oblastí spustil až k zemskému povrchu. Jedná se o první případ, kdy se vzdušný vír dotkl až zemského povrchu v letošním roce. Klasická tornáda ovšem obvykle způsobují o poznání větší škody.

Další podrobnosti připravujeme

Bouřky
Radarový snímek v 15:50, bouřka u Chomutova dosahuje vysoké odrazivosti Zdroj: ČHMÚ



Náhodné fotografie

FotoFoto

FotoFoto

Tornáda a tromby v Česku

24.06.2021 - Hodonín - Břeclav
10.06.2018 - Příbram
16.05.2018 - Travčice
16.05.2018 - Litomyšl
11.05.2018 - Moravský Krumlov
10.05.2018 - Hadrava

O tornádech

Tornádo můžeme charakterizovat jako silně rotující vír (se zhruba vertikální osou) mající tvar nálevky, chobotu, který se spouští ze spodní základny konvektivních bouří (většinou tzv. supercel) a během své existence se alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný. Tornádo je často vázána na tzv. supercelu. Více

Copyright © 2011 Tornáda.cz info@tornada.cz Počasí, Radar, Wetter